Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE " SK VIKTORIE LEDVICE "

14. 9. 2013

SK Viktorie Ledvice - 1921

 

Na jaře roku 1921, se usneslo několik příznivců a hráčů kopané,že založí v Ledvicích sportovní klub.A už na podzim téhož roku hrála SK Viktorie mistrovskou soutěž. Hráči, vesměs horníci,provozovali po svém zaměstnání s nadšením a láskou svůj sport. Dobrovolná kázeň,dochvilnost a jiné dobré vlastnosti byli pro ně samozřejmou věcí.

 

Mezi zakládajícími členy byl i pozdější předseda klubu Václav Kolbaba.

V okupaci odešli všichni hráči do vnitrozemí a velmi dobře si vedli v divizních klubech.

Roku 1945 jak se jen trochu urovnali poměry,sehnal se nutný inventář a dali se hráči dohromady začal hrát klub opět velmi dobrou úlohu v pohraniční kopané. Předsedou byl zvolen obětavý a nezištný pracovník Rudolf Leitner který měl všechny předpoklady udržet kamarádský duch v mužstvu. Jeho láska ke klubu a hráčům byla skutečně příkladná.

 

H I S T O R I E          K L U B U           :

 Viktorie Ledvice byla založena roku 1921. Od tohoto roku hrála Viktorie v různých třídách severočeské župy.
Po válečném období byly opět zahájena utkání ve všech soutěžích.
V roce 1950 byla Viktorie Ledvice přejmenována na TEPOR Ledvice. Název byl odvozen od ledvické porcelánky.
 
V letech 1953 - 1954 bylo v důsledku důlní činnosti zbouráno stávající fotbalové hřiště a následně tak byla zastavena činnost celého oddílu. Hráči klubu odcházejí do jiných oddílů v Teplicích, Duchově, Chotějovicích, ale i jinam, aby tak mohli pokračovat ve své aktivní činnosti.
Po zdlouhavých jednáních bylo Dolem Jirásek postaveno nové hřiště jako náhrada za hřiště staré. Opětovná činnost ledvického fotbalu byla zahájena v roce 1957, avšak už pod novým názvem SOKOL Ledvice. Ledvičtí fotbalisté začali novou sezónu od nejnižší třídy a postupem času postoupilo A-mužstvo přes okresní soutěž a okresní přebor v roce 1968 do I. A-třídy.
V letech 1961 – 1963 rozšířil SOKOL Ledvice oddíl o I. B-mužstvo, dorost a žáky.V letech 1968 – 1973 hrálo A - mužstvo střídavě I. A-třídu a okresní přebor (resp. I.B-třídu). Roku 1971 došlo k rozšíření odstavných pruhů na Úpravně uhlí před maloprodejem a Místní národní výbor byl požádán, aby v katastru obce určil skládku zeminy pro deponování. Bylo rozhodnuto, aby tato zemina byla odvezena na stávající (tehdy škvárové) hřiště. Nastal však problém s mistrovskými utkáními. Uvažovalo se, že se utkání budou hrát na náhradních hřištích např. v Zabružanech, Chotějovicích nebo Hostomicích. Tím by ale sport v obci utrpěl, proto se rozhodlo o vybudování vedlejšího škvárového hřiště. Byl požádán Důl Fučík, zda by pomocí mechanizace nepomohl při budování tohoto hřiště.Na počátku roku 1972 se začalo se zatravňováním hlavního hřiště a celkovou přestavbou areálu. Mistrovská utkání na novém travnatém hřišti byla zahájena v srpnu 1975.Tělovýchovná jednota likvidací větší části obce přišla nejen o hřiště, ale také o kabiny, tělocvičnu a sokolovnu. Náhradou za to bylo peněžní vykoupení těchto objektů. Bohužel za velmi nízké částky.V letech 1962 – 1963 byly postaveny kabiny nové, které sloužily svému účelu až do roku 1997.

Zastupitelstvo obce rozhodlo o likvidaci stávajících kabin a následném vybudování nového moderního zázemí pro fotbalisty. Stavba byla zahájena roku 1998 a po problémech s realizační firmou byla stavba se zpožděním dokončena a 9. 9. 2000 bylo schváleno její užívání. Tato stavba stála cca 13 000 000 Kč (včetně oplocení, přístupových cest a ochranného valu).